Menu

Πώς ο "Μικρούλης" της τρόικας επέλεξε την Κατερίνα Σαββαΐδου

Τυπική διαδικασία πρέπει να θεωρείται πλέον η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης Χαρδούβελη για το πρόσωπο του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Από τη στιγμή που η αρμόδια πενταμελής επιτροπή υπό τον κύριο Χαρδούβελη κατέληξε ομόφωνα, μεταξύ 75 υποψηφίων, στην ανάδειξη ως επικρατέστερης και τελικής υποψηφίου, την κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου -χωρίς να προτείνει εναλλακτικά άλλο πρόσωπο ή μια λίστα υποψηφιοτήτων- τυχόν απόρριψη της εισηγήσεως από το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί στο εξωτερικό ως ωμή πολιτική παρέμβαση στην «ανοικτή και διαφανή διαδικασία επιλογής» που είχε θέσει ως όρο το Eurogroup στον κύριο Χαρδούβελη.

Ένα τέτοιο «ατύχημα» θα μπορούσε να είχε οδυνηρές συνέπειες, ειδικά από τη στιγμή που της επιλογής είχε προηγηθεί ένα μίνι διπλωματικό «θρίλερ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ κύριος Pierre Lepetit (στα ελληνικά σημαίνει Πέτρος... Μικρούλης) που μετείχε στην 5μελή επιτροπή υπό τον κύριο Χαρδούβελη, πέρασε «από σαράντα κύματα» και τους 8 υποψήφιους που προκρίθηκαν για να περάσουν από συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ. Έχοντας έναν μακρύ κατάλογο ερωτήσεων, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, «ακτινογραφούσε» κάθε υποψήφιο για να ενημερώσει τους ευρωπαίους, που ενδιαφέρονταν πολύ... ζωηρά για τον διάδοχο του κ. Χάρη Θεοχάρη στο πόστο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Από τους 8 υποψηφίους, προκρίθηκε τελικώς η μοναδική γυναίκα υποψήφιος που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός της τη Δευτέρα το απόγευμα, η κυρία Σαββαΐδου επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών, κύριο Χαρδούβελη, και πλέον ετοιμάζεται για «εντατικά σεμινάρια» πριν αναλάβει και επισήμως καθήκοντα.

Τι αναλαμβάνει η κυρία Σαββαΐδου

Επί της ουσίας πάντως, η κυρία Σαββαΐδου βρίσκεται πλέον σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά. Επελέγη γιατί συνδυάζει την επιστημονική κατάρτιση με την γνώση της ελληνικής αγοράς (επιτελικό στέλεχος στην ελεγκτική εταιρία PwC) ενώ έχει θητεύσει και δίπλα στον Αντώνη Μπέζα, όταν αυτός ήταν υφυπουργός Οικονομικών επί Αλογοσκούφη στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ως επικεφαλής της Φορολογικής Διοικήσεως, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, αλλά ιδίως με τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη (με τον οποίο έχει παρόμοιες επιστημονικές και επαγγελματικές «καταβολές»).

Άμεσα θα πρέπει να φέρει σε πέρας το έργο της υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε1 και ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να πληρωθούν στις 31 Ιουλίου. Θα διοικεί έναν «στρατό» 11.000 εφοριακών, τελωνειακών και άλλων εργαζομένων του υπουργείου. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, με κακοπληρωμένους υπαλλήλους, φορολογούμενους σε απόγνωση και επιχειρήσεις σε κρίση -ακόμη και με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών!

Μέγα ζητούμενο από τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην είσπραξη των φόρων, αλλά και στα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς και να δώσει «δείγμα γραφής» για τον έλεγχο των πλουσίων φορολογουμένων.

Καρφωμένα επάνω της θα βρίσκονται διαρκώς τα βλέμματα της κυβέρνησης, των δανειστών, της αγοράς και ολόκληρης της κοινωνίας. Μαζί της, όμως, δοκιμάζεται και ο θεσμός του ανεξάρτητου γενικού Γραμματέα Εσόδων, που αποτελεί ένα «πείραμα» στην ελληνική δημόσια διοίκηση και έναν «κυματοθραύστη» ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τον κρατικό μηχανισμό.

(πηγή: protothema.gr)

Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουνίου 2014


previous''Ο Πλάτωνας με οδήγησε στα ελληνικά ομόλογα''     Οι εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών για την ελληνική οικονομία next
επιστροφή στην κορυφή